„Od mleczka do serka i masełka „ w Mazowieckim Siole Julianówka
W ramach realizacji projektu „Przepis na zdrowie” mieliśmy okazję odwiedzić gospodarstwo agroturystyczne „Julianówka”.
Wycieczka stanowiła część realizowanego projektu „Przepis na zdrowie” współfinansowanego przez Zarząd Powiatu Mińskiego
Mimo zimna wycieczka okazała się bardzo udana i pouczająca. Zaczęliśmy od dojenia krowy(sztucznej oczywiście) Wszystkim udało się to perfekcyjnie.
W stylizowanych ludowych wnętrzach obserwowaliśmy i braliśmy czynny udział w robieniu masełka i wytwarzaniu pysznego, białego sera. Do ubijania śmietany w maselnicy ustawiła się kolejka chętnych, którzy dziarsko operowali ubijakiem. Chętnie odcedzaliśmy serwatkę i odciskaliśmy ser. Kanapki z własnoręcznie zrobionym masełkiem i serkiem smakowały wyjątkowo.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty wyplatania kogutków i kurek z siana.
Po trudach poznawania regionalnych zwyczajów i wiejskich prac domowych z przyjemnością odpoczywaliśmy przy ognisku i pałaszowaliśmy z apetytem pieczoną kiełbaskę.
Czy warto było w chłodny , wietrzny jesienny dzień odbyć wycieczkę do Mazowieckiego Sioła Julianówka?
Oczywiście tak!
Wiemy już jak powstaje śmietana , masło , sre – a w procesie ich powstawania czynnie uczestniczyliśmy.
Pani gospodyni barwnie opowiadała nam o życiu na wsi dawniej a my wyobrażaliśmy to sobie tym łatwiej, że w kominku wesoło trzaskały w ogniu brzozowe szczapy.
Dodano: 29 września 2018